Uitvaartverzekering stopzetten

Overweeg je om je uitvaartverzekering stop te zetten? Ga dan goed na wat de voorwaarden zijn van je verzekeraar. Het opzeggen van een uitvaartverzekering is niet altijd aan te raden, omdat het financieel zeer nadelig kan uitpakken.

Polis afkopen

Heb je een kapitaalverzekering? Het afkopen van de polis is dan één van de opties. Je krijgt uitgekeerd wat je tot op dat moment hebt opgebouwd, maar houd er rekening mee dat dit bedrag altijd lager dan wat je er aan premies in hebt gestoken. Afkopen kost dus geld.

Kies je voor opzeggen via e-mail of webformulier, dan krijg je doorgaans eerst een offerte van je uitvaartverzekeraar waarin staat hoeveel je terugkrijgt. Uiteindelijk kun je vaak alleen per post akkoord gaan met het afkopen van je uitvaartverzekering. Meer praktische tips hierover vind je in dit artikel.

Bij een koopsompolis betaal je niet doorlopend premie, maar heb je in één keer een bedrag overgemaakt om je te verzekeren. Stopzetten van een koopsompolis is niet bij alle verzekeraars mogelijk. Hoeveel je terugkrijgt hangt af van de voorwaarden van de verzekeraar en de looptijd van de verzekering. Ook het afkopen van een koopsompolis kost geld.

Opzeggen naturaverzekering

Een uitvaartverzekering is niet altijd af te kopen. Een naturaverzekering kun je bijvoorbeeld alleen beëindigen of premievrij maken. Bij een naturaverzekering bouw je namelijk geen uitkering op waarvan je nabestaanden de uitvaart kunnen betalen, maar wordt de uitvaart georganiseerd door de verzekeringsmaatschappij. Lees meer over de verschillen tussen een naturaverzekering en een kapitaalverzekering.

Opzegtermijn

Houd bij het opzeggen van een uitvaartverzekering rekening met een opzegtermijn van een of twee maanden. Wil je af van een net afgesloten verzekering omdat je een beter aanbod tegenkomt? Binnen veertien dagen kun je de verzekering weer annuleren, in overeenstemming met het consumentenrecht. Bij veel verzekeraars kan dit alleen schriftelijk, dus zorg dat je op tijd bent met opzeggen.

Polis premievrij maken

Betaal je al langer dan vijf jaar premie voor je uitvaartverzekering? Dan is het eigenlijk niet verstandig om je polis te beëindigen; alles wat je opgebouwd hebt ben je dan kwijt. Wil je geen premie blijven betalen, dan kun je er bij sommige verzekeraars voor kiezen om je polis premievrij te maken. Je betaalt dan niet langer maandelijks premie, terwijl het tot dan toe opgebouwde bedrag na je overlijden wordt uitgekeerd aan je nabestaanden.

Verder lezen:

Foto: Flickr