Uitvaartverzekering als je ziek bent

Veel mensen denken dat het niet mogelijk is om een uitvaartverzekering af te sluiten als je ziek of al wat ouder bent. Dat is een misverstand. Een uitvaartverzekering bij ziekte is wel degelijk mogelijk, maar je moet wel rekening houden met een hogere premie.

Verzekeraars willen bij het afsluiten van een uitvaartverzekering weten hoe gezond je bent. Daarom zul je vooraf een aantal vragen krijgen. Vervolgens schat de verzekeringsmaatschappij je overlijdenskans in en bepaalt aan de hand daarvan de premie. Als je ziek bent kun je te maken krijgen met een hogere premie. In het artikel ‘Uitvaartverzekering doen of niet?’ staat een indicatie van de premiehoogte op basis van leeftijd.

Uitvaartverzekering chronisch zieken

Ook een uitvaartverzekering voor chronisch zieken is mogelijk. Je zult bij het afsluiten van een uitvaartverzekering wel moeten vertellen dat je bijvoorbeeld MS,HIV of diabetes hebt. Meestal krijg je dan te maken met een hogere premie, die wordt vastgesteld door de verzekeraar. Het loont wellicht om bij enkele verzekeraars een vrijblijvende offerte op te vragen.

Een alternatief is een overlijdensrisicoverzekering via ICZ, een organisatie die is opgericht door twee diabetespatiƫnten. Omdat zij zelf geen goede verzekering konden krijgen tegen een redelijke premie, besloten zij zich in te zetten voor mensen met een chronische ziekte. Zoals ICZ het zelf verwoordt op zijn website:

“ICZ vindt dat iedereen recht heeft op een goede overlijdensrisicoverzekering. Ook als je ziek bent geweest of chronisch ziek bent. (…) Met ICZ betaal je nooit teveel en weet je vooraf precies waar je aan toe bent. Zo voorkom je vervelende verrassingen bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering.”

De ICZ heeft met een meerdere verzekeraars speciale afspraken gemaakt voor chronische patiƫnten.

Verzekering zonder medische acceptatie

Geen zin in vragen over je gezondheid? Sommige verzekeraars werken niet op basis van medische acceptatie en laten iedereen toe, inclusief chronisch zieken. Je krijgt dan wel te maken met ‘Carenzjaren’, ook wel wachtjaren genoemd. Overlijdt de verzekerde binnen een bepaalde tijd na het afsluiten van de uitvaartverzekering (bijvoorbeeld 2 jaar), dan krijgen de nabestaanden geen vergoeding uitgekeerd. De afgedragen premies worden wel teruggestort.

Ook bij deze verzekeringen geldt; kijk goed rond voor je overgaat tot het afsluiten van een uitvaartverzekering. Hoewel logisch vanwege het grotere risico op overlijden, vragen uitvaartverzekeraars al snel een (te) hoge premie.