Over

Met de website uitvaartverzekeringonlineafsluiten.nl willen wij alle consumenten in Nederland en België informeren over de mogelijkheden rond uitvaartverzekeringen. Een uitvaartverzekering of begrafenisverzekering lijkt op het eerste gezicht best een eenvoudig product, maar dat is het allerminst. Het is dan ook belangrijk goed te kiezen voor de juiste polis die bij je past.

Wij zijn twee internetondernemers met achtergrond in de journalistiek die zich op dit onderwerp willen vastbijten. Ons doel is om vanuit een onafhankelijke positie de verzekeringsbranche goed uit te lichten. Wij willen informatie zo helder en duidelijk maken. Dit doen wij vanuit het perspectief van consumentenrechten, maar ontvangen wel vergoedingen voor het laten zien van advertenties. Dit laatste willen wij zo minimaal mogelijk doen.

Uitvaartverzekering wel of niet doen

Eén van ons heeft ook een uitvaartverzekering, de ander niet. Dit zijn vaak geen weloverwogen beslissingen. Wij zijn zelf begin 40 en zijn altijd via onze ouders verzekerd geweest. De meeste mensen van onze generatie (en daarna) krijgen een uitvaartverzekering van hun ouders. Ouders sluiten in veel gevallen een uitvaartverzekering af voor de kinderen, want dat is wel een pragmatische keuze. De verzekering is voor kinderen juist erg goedkoop en als één van je kinderen onverhoopt komt te overlijden, dan scheelt dit natuurlijk enorm in de kosten.

Maar als de kinderen 18 jaar worden of ouder zelfs, dan kom je als kind zelf voor de keus te staan of je de verzekering wilt overnemen. De ouders hebben op een bepaald moment geen zin meer om die paar euro’s per maand te betalen en vinden het kind “oud genoeg” om dit zelf te doen. Ook in ons geval lieten ze ons zelf bepalen of we de verzekering wilden behouden of niet.

Het is altijd een lastige keuze of je een uitvaartverzekering wel of niet wilt hebben. Wij beiden hebben ook voor deze keuze gestaan. Je kan er in dat geval soms ook voor kiezen om de uitvaartverzekering af te kopen. Wij hebben dat niet gedaan. Eén van ons heeft de verzekering gewoon stopgezet zonder verder nadenken en de ander heeft de verzekering wel gewoon overgenomen.

Naturaverzekering of kapitaalverzekering

Onlangs zijn kort na elkaar onze vaders overleden en kwamen erachter dat een uitvaartverzekering grote voordelen heeft, maar ook nadelen kan hebben. Zo ben je vaak voor een vast bedrag verzekerd, laten we zeggen 5000 euro. Dat bedrag krijg je dan uitgekeerd zodra je de overlijdensakte laat zien. Dit bedrag is meestal net genoeg voor een sobere begrafenis. Dit heet een kapitaalverzekering.

De kapitaalverzekering is één variant van de uitvaartverzekering. De polis in natura is een andere variant en werkt anders. Hierbij neemt de verzekeraar veel werk voor je uit handen, zoals de betalingen aan de uitvaartverzorger of begrafenisondernemer. Alles bepaalt de overledene dan van te voren en laat dit vastleggen in de polis. Dit vinden veel mensen wel een fijn idee. Je hebt dan namelijk zelf de regie in handen van je eigen begrafenis en zadelt je nabestaanden niet op met het bepalen of er wel of geen luxe broodjes op tafel komen.