Uitvaartverzekering premie berekenen

Wat kost een uitvaart? En hoeveel premie moet je betalen voor je uitvaartverzekering? Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, maar gemiddeld kost een uitvaart ongeveer 7.500 euro. Veel mensen onderschatten de kosten voor een crematie of begrafenis. Gelukkig zijn er handige tools beschikbaar, waardoor je niet voor verrassingen komt te staan.

Als je weet hoeveel je uitvaart ongeveer gaat kosten, komen je nabestaanden niet voor verrassingen te staan. Misschien kom je erachter dat je huidige uitvaartverzekering dat bedrag toch niet helemaal dekt. Bijverzekeren of een extra spaarpotje aanleggen zijn dan je opties. Anderzijds is het mogelijk dat je al zoveel premie hebt betaald dat de kosten al ruimschoots gedekt zijn. In het laatste geval kun je overwegen om je uitvaartverzekering premievrij te maken.

Uitvaartverzekering berekenen

Uitvaarten zijn er natuurlijk in alle soorten en maten. Om te beginnen is een crematie altijd goedkoper dan een begrafenis. Een budgetcrematie zonder poespas is al mogelijk voor zo’n 1.150 euro, een goedkope begrafenis kost je minimaal 1.750 euro exclusief grafsteen en grafkosten. Voor dat bedrag zit er echter geen afscheidsceremonie bij, en zeker geen koets met witte paarden.

Om je een beetje op weg te helpen zijn er verschillende online hulpmiddelen die je een idee geven van de kosten van een uitvaart. Veel uitvaartverzekeraars zetten op hun eigen websites voorbeeldberekeningen om het hun klanten makkelijk te maken. Zo heeft Monuta een grafkostenmeter waarmee je per gemeente kunt berekenen wat een begrafenis kost. Op de website van deze grote uitvaartverzekeraar staat ook onderstaand algemeen overzicht.

Begrafenis Posten voor berekening kosten uitvaart
Basiskosten Uitvaartverzorger, laatste verzorging, opbaren, rouwvervoer
Plechtigheid Uitvaartdienst, rouwboeket, rouwkaarten, catering
Persoonlijke voorkeuren Luxe of eenvoudige kist, rouwadvertentie in de krant, volgauto’s, uitgebreide catering, verlenging aula
Grafkosten Deze verschillen per gemeente en of u kiest voor een algemeen graf of een eigen graf. De kosten liggen tussen de 800 en 7.000 euro
Grafmonument Veel mensen kiezen ervoor om een grafsteen te plaatsen op het graf. De kosten hiervan zijn gemiddeld 2.200 euro

Andere voorbeeldberekeningen vind je op de websites van:

Onafhankelijk advies over berekenen uitvaartkosten

Je kunt natuurlijk ook bij onafhankelijke organisaties terecht, check bijvoorbeeld de uitvaartberekenaar van budgetvoorlichter Nibud of de uitvaartrekentool van BerekenHet.nl.

Hoewel veel mensen niet naar de prijs kijken tijdens de rouwperiode, loont het zeker de moeite om goed rond te kijken en prijzen te vergelijken. Er is namelijk veel concurrentie in de uitvaartbranche. Met de tools die we op deze website bieden hopen we je een beetje op weg te helpen bij het maken van deze soms lastige keuzes.

Uitvaartverzekering premie berekenen

De hoogte van je opgebouwde premie bepaalt deels de hoogte van het bedrag dat nabestaanden uitgekeerd krijgen na overlijden van de verzekerde. Er zijn hier wel verschillen tussen een natura-, koopsom- of kapitaalverzekering. Bij een naturapolis worden alle diensten rond de uitvaart door de verzekeraar geselecteerd en betaald, bij een koopsompolis leg je in één keer het verzekerde bedrag in en bij een kapitaalverzekering betaal je doorlopend een maandelijkse premie.

De kapitaalverzekering is de meest gekozen uitvaartverzekering. De maandelijkse premie daarvoor hangt natuurlijk in eerste instantie af van de uitvaartverzekeraar. Daarnaast kun je bij de meeste verzekeraars kiezen voor verschillende premielooptijden. Afhankelijk van je leeftijd kies je er dan bijvoorbeeld voor om 10, 20 of 30 jaar premie te betalen. Verzekeraars hebben allemaal wel een rekenmodel om je premie te berekenen in overeenstemming met jouw wensen. Zie bijvoorbeeld de premiecalculators van Yarden, DELA, Nuvema, Reaal en Monuta. Of vergelijk hieronder de tarieven van een aantal uitvaartverzekeringen.

Koopsom uitvaartverzekering berekenen

Hoeveel ben je kwijt aan een koopsompolis? Ook dat hangt af van je leeftijd. Hoe ouder je bent, hoe meer je moet inleggen om voor hetzelfde bedrag verzekerd te zijn. Het voordeel is dat je ook op hogere leeftijd (tot 75 jaar) nog een koopsompolis af kunt sluiten. Een koopsompolis is vrijwel altijd voordeliger dan een uitvaartpolis op basis van maandelijke premies. Bovendien weet je meteen voor welk bedrag je verzekerd bent en bepaal je zelf de hoogte van de koopsom.

Hoewel niet altijd positief in het nieuws, heeft Yarden heeft als een van de weinige uitvaartverzekeraars een transparant ogend overzicht op zijn website staan. Voor een verzekerd bedrag van 5.000 euro betaal je in 2018 als 30-jarige 1.477 euro, als 40-jarige 1.908 euro, als 50-jarige 2.418 euro en als 65-jarige 3.345 euro.

Houd er bij dit soort overzichten wel rekening mee dat de hoogte van de premie niet alleen gebaseerd is op je leeftijd. Uitvaartverzekeraars kunnen bij het afsluiten van de koopsom bijvoorbeeld je gezondheid beoordelen. Ben je minder gezond, dan betaal je helaas een hogere premie. Heb je een chronische ziekte, lees dan eerst het artikel ‘Uitvaartverzekering als je ziek bent’.

Afkoopwaarde uitvaartverzekering berekenen

Wil je juist af van je uitvaartverzekering? Lees in dit artikel alles over uitvaartverzekering afkopen. Berekenen van de afkoopwaarde is bij de meeste verzekeraars helaas alleen mogelijk door een offerte op te vragen. Sommige verzekeraars bieden meer transparantie en geven in een tabel weer hoeveel je overhoudt na het opzeggen van je uitvaartverzekering.

Foto: Flickr