Verschil tussen uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering

Ze worden vaak door elkaar gehaald; de uitvaartverzekering en de overlijdensrisicoverzekering. Maar er zijn grote verschillen, die bepalen of de een beter past bij jouw situatie dan de ander.

Een uitvaartverzekering is alleen bedoeld om de kosten van begrafenis of crematie te dekken. Een overlijdensrisicoverzekering gaat veel verder dan dat; deze verzekering vangt het plotselinge wegvallen van inkomsten op en zorgt er bijvoorbeeld voor dat je partner huur of hypotheek kan blijven betalen.

Uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering afsluiten doe je vooral omdat je nabestaanden dan niet met (plotselinge) hoge kosten voor een begrafenis of crematie worden opgescheept. Dat kan een kapitaal- of naturapolis zijn. In welke vorm dan ook, een uitvaartverzekeraar keert altijd uit bij overlijden. Het bedrag zal echter meestal niet meer zijn dan nodig is voor de uitvaart, en in het geval van een naturapolis blijft er zeker geen geld over.

Overlijdensrisicoverzekering

Met een overlijdensrisicoverzekering vang je de financiƫle gevolgen van je overlijden op voor je nabestaanden. Als jouw inkomen op die manier wegvalt, kan je partner bijvoorbeeld de hypotheek blijven betalen van de uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering. Ook de studiekosten van je kinderen kunnen op die manier afgedekt worden. In tegenstelling tot een uitvaartverzekering keert een overlijdensrisicoverzekering niet altijd uit. Er zit een einddatum aan vast. Overlijd je na die datum, dan krijgen je nabestaanden niets. De overlijdensrisicoverzekering is dus vooral bedoeld om de gevolgen van vroegtijdig overlijden voor je nabestaanden te verlichten.