Uitvaartverzekering kind

Moet je een uitvaartverzekering voor je baby afsluiten? Veel aankomende of kersverse ouders denken er liever niet aan, maar een zwangerschap kan natuurlijk misgaan of je baby kan kort na de geboorte overlijden.

Een uitvaart is volgens de wet pas verplicht na 24 weken zwangerschap. Voor een miskraam tot 24 weken is een een dure crematie of begrafenis niet noodzakelijk; de foetus mag dan begraven worden in de natuur of tuin.

Net als bij een uitvaart voor een volwassene kan het een grote en onverwachte kostenpost zijn om zo afscheid van je kind te moeten nemen. Voor jonge ouders is een bedrag van duizenden euro’s vaak moeilijk op te brengen. Heb je dus niet voldoende spaargeld, dan is het zeker aan te raden om een uitvaartverzekering voor je kind af te sluiten.

Kind meeverzekeren

Als je zelf al een uitvaartpolis hebt, dan kun je je kind tot 18 of 21 jaar vaak gratis of voor een klein bedrag meeverzekeren. Ook als je nu een uitvaartverzekering afsluit voor jezelf, kun je direct je kinderen bijschrijven. Iedere verzekeraar hanteert iets andere regels voor het meeverzekeren van je baby; geef de geboorte van je kind op tijd door aan de verzekeraar. Je kunt ook een aparte uitvaartverzekering afsluiten voor je baby of kind, maar dat is hoe dan ook minder voordelig.

Uitvaartverzekeraar Regels meeverzekeren baby / kind
Yarden Kinderen tot 21 jaar gratis meeverzekerd. Baby’s tot een half jaar oud zonder eigen verzekering zijn automatisch verzekerd tot maximaal 2.500 euro, ook als ze nog niet zijn bijgeschreven op de polis van de ouders.
Monuta Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd, tot de hoogte van de polis van de ouder waar het kind is bijgeschreven. Baby’s moeten binnen 30 dagen na de geboorte worden bijgeschreven.
DELA Kinderen niet gratis meeverzekerd. Wel is een lage kinderpremie mogelijk, maar daarmee bouw je weinig waarde op. Een aparte verzekering met een hogere premie is ook mogelijk.
Axent Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd. Baby’s moeten binnen 3 maanden na geboorte worden aangemeld en bij overlijden worden alleen gemaakte kosten vergoed.
Nuvema Kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd, tegen maximaal 40 procent van de dekking van de polis van de ouder waar het kind is bijgeschreven. Voor kinderen jonger dan vijf jaar gelden lagere percentages. Baby’s moeten binnen 3 maanden na geboorte worden aangemeld.

De reden dat kinderen meestal gratis meeverzekerd kunnen worden laat zich gemakkellijk raden. Voor de uitvaartverzekeraars is dit een goede manier van klantenbinding; als er al 18 jaar premie is opgebouwd voor een kind, is het zonde om het tot dan opgebouwde bedrag te verliezen door de uitvaartverzekering weer op te zeggen. Veel mensen blijven daarna dus premie betalen. Bedenk dus goed of je dit wilt.

Uitvaartverzekering ongeboren kind

Er is geen wettelijke plicht voor uitvaartverzekeraars om ongeboren kinderen mee te verzekeren. Meestal wordt een deel van de uitvaartkosten echter wel gedekt na een bepaald moment in de zwangerschap, als een van de ouders al een uitvaartverzekering heeft. Het is helaas niet mogelijk om apart een uitvaartverzekering af te sluiten voor een nog ongeboren kind. Wil je zelf een beroep doen op je uitvaartverzekering in het geval van een doodgeboren kind, dan geldt vaak een minimale looptijd.

Uitvaartverzekeraar Vergoedingen levenloos geboren baby
Yarden Vergoeding tot maximaal 2.500 euro bij een zwangerschapsduur van minimaal 20 weken.
Monuta Vergoeding kosten uitvaart tot maximale dekking polis ouder na zwangerschap van minimaal 20 weken. Looptijd polis minimaal 3 maanden. Beperkt pakket voor doodgeboren kinderen in vroeger stadium zwangerschap.
DELA Vergoeding voor basisdiensten, ook bij zwangerschap korter dan 24 weken.
Axent Vergoeding tot maximaal 300 euro bij een zwangerschap tot 14 weken, na die tijd vergoeding tot maximale dekking polis ouder.
Nuvema Vergoeding tot maximaal 20 procent van het verzekerde bedrag op de polis van de ouders, tot een maximum van 1.200 euro. De polis moet dan wel minimaal 6 maanden lopen en de uitvaart door of namens Nuvema verzorgd.

Kapitaalverzekering of naturaverzekering?

Er zijn verschillende uitvaartverzekeringen. Bij een uitvaartverzekering met naturapolis worden alle goederen en diensten vergoed die bij een uitvaart horen. Bij een kapitaalverzekering krijgen de nabestaanden een bedrag waarmee zij de begrafenis of crematie organiseren. Beide verzekeringen hebben zo hun voor- en nadelen, waar we in dit artikel nader op ingaan.

Foto: fruity monkey / Flickr